Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Μέλι , ένας θησαυρός Υγείας και δύναμης

Χημική σύνθεση Θρεπτική αξία Ευεργετικές  ιδιότητες του μελιου

                       
Σπάνιο δώρο της φύσης. Ελιξίριο νεότητας και μακροζωίας.
Το μέλι είναι μία από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Η γεύση και η υφή του ποικίλει ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών και το νέκταρ που έχουν συλλέξει  οι μέλισσες

ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ
Δεν μπορείς να μιλήσεις για το μέλι, σαν αυτό να ήταν απλά άλλο ένα φυτικό και κτηνοτροφικό προϊόν ή μια γλυκαντική ουσία.
Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινήσουμε από την αρχή, πριν δηλαδή το μέλι μετασχηματιστεί σε αυτό το πολύτιμο τρόφιμο και φάρμακο μαζί.
Το κίνητρο για να επισκεφτεί τα φυτά η μέλισσα και να μεταφέρει το σπέρμα, είναι το νέκταρ.
Το νέκταρ είναι ένα βιολογικό πάζλ από 180 διαφορετικά κομμάτια.
Είναι ένα προϊόν μεγάλης βιολογικής αξίας, φυτικής και συνάμα ζωικής προέλευσης.
Το νέκταρ και εν συνέχεια το μέλι, αποτελείται από 180 διαφορετικές ουσίες.
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Το μέλι περιέχει:
σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη)
οξέα (οξικό, κιτρικό, γαλακτικό οξύ)
μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, θειίο, χαλκός, ψευδάργυρος, κάλιο, νάτριο)
ένζυμα (ιμβερτόση, διάσταση και οξειδάση της γλυκόζης)
πρωτεΐνες και αμινοξέα (19 πρωτεΐνες και 18 αμινοξέα)
βιταμίνες B και C
νερό
Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι σήμερα να μην μπορέσει να το παράγει τεχνητά παρά τη γνωστή του σύνθεση.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ

Ορισμένοι ονομάζουν το μέλι γλυκό φάρμακο από τον ουρανό, άλλοι, ελιξίριο της μακράς ζωής.
Το ακατέργαστο μέλι περιέχει 5000 ζωντανά ένζυμα, ένα πλήρες φάσμα των βιταμινών, 22 αμινοξέα και 27 μέταλλα.
Το μέλι έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε φαρμακευτικό αντιβιοτικό στη θεραπεία του έλκους του στομάχου, της γάγγραινας, λοιμώξεων χειρουργικών τομών, καθώς και την ταχεία επούλωσή τους.
Στην πραγματικότητα, το μέλι είναι εξαιρετικό συντηρητικό για ζωντανούς ιστούς, και χρησιμοποιήθηκε συχνά για να κρατήσει πτώματα από την αποσύνθεση, ενώ μεταφέρονται πίσω στην πατρίδα τους για ταφή.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ
Είναι μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία: η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι σε πολλά τρόφιμα και ποτά.
Ορθός ανεφοδιασμός του ύπατος είναι κεντρικής σημασίας για το βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά την διάρκεια του ύπνου και της άσκησης.
Η κατανάλωση του μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Το μέλι επιβραδύνει την οξείδωση της «κακής»LDL χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης .
Είναι ευεργετικό για άτομα τρίτης ηλικίας, πάσχοντες από καρδιακή νόσο, διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια
Βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Επαγγελματίες τραγουδιστές, χρησιμοποιούν συνήθως μέλι για να απαλύνει τους λαιμούς τους πριν από παραστάσεις.

ΤΟ ΜΕΛΙ, ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το μέλι χρησιμοποιείται από πολλούς ως πηγή ενέργειας, καθώς παρέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.
Περαιτέρω τα σάκχαρα του μελιού μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε γλυκόζη ακόμη και από τα πιο ευαίσθητα στομάχια.
Φυσικά σάκχαρα φρούτων του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Το μέλι διευκολύνει στην ανάρρωση των μυών και την αποκατάσταση του γλυκογόνου μετά από μια προπόνηση.
Αν και το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από την ζάχαρη, όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό, βοηθά στην αφομοίωση του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα

 ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, καταστρέφονται στο μέλι.
Όταν τα βακτήρια έρχονται σε επαφή με το μέλι που στερούνται της ζωτικής υγρασίας, πεθαίνουν.
Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντισηπτικό.

Εκτός από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι είναι και ένας ισχυρός θεραπευτής πληγών, διότι:
Καταπραΰνει τοπικά τον πόνο.
Είναι ωσμωτικό και προσελκύει νερό.
Ενεργοποιεί την ανοσολογική απάντηση από την παροχή της γλυκόζης για τα λευκά αιμοσφαίρια.
Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
Το μέλι μειώνει επίσης τη φλεγμονή, βοηθά στην αποβολή νευρικού ιστού και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του αίματος.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ
 Το μέλι είναι καλό για το στομάχι γιατι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φιλικών εντερικών βακτηρίων και περιέχει μεγάλη ποσότητα ενζύμων που σημαίνει ότι η κατανάλωση του θα βοηθήσει στην πέψη και την αύξηση της ενέργειας.
Περιέχει σύνθετους υδατάνθακες που είναι προβιοτικά

ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ
Μια κουταλιά ή δύο από μέλι πριν την κατάκλιση, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
Προκαλεί μια ελεγχόμενη αύξηση της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί το αμινοξύ τρυπτοφάνη να εισέλθει στον εγκέφαλο όπου μετατρέπεται σε ορμόνη σεροτονίνης, η οποία προωθεί τη χαλάρωση.
ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η γύρη συχνά προκαλεί αλλεργίες, αλλά η γύρη στο μέλι έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα.•Μια σημαντική παλιά θεραπεία για αλλεργικές καταρροές, είναι ντόπιο μέλι και κηρήθρα. Με την κατανάλωση ακατέργαστου μελιού που παράγεται από τις τοπικές μέλισσες, μπορεί να απευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την τοπική γύρη.
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή όπως τα υδατανθρακικά ποτά ή gels που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την διάρκεια διαφόρων αθλημάτων.
Μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του ένα φυσικό ισοτονικό ρόφημα με αγνά υλικά και με πολύ χαμηλό κόστος.
Παρακάτω σας δίνουμε μια συνταγή για ήπια ισοτονικά ροφήματα που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας τονώσει κατά τη διάρκεια της άσκησης:
Μέλι με χυμό πορτοκάλι:
4 κουταλιές σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60 ml χυμό πορτοκάλι
500 ml νερό
Ανακατεύετε καλά το μέλι με μια μικρή ποσότητα νερού και το αλάτι. Στη συνέχεια συμπληρώνετε όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Πίνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η μελισσοθεραπεία είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος, τουλάχιστον 4000 ετών παλιά. Χρησιμοποιεί τα προϊόντα της μέλισσας για να θεραπεύσει τους νόσους του ανθρώπου αλλά και των ζώων, κατοικίδιων και παραγωγικών.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
1.Πριν πάρουμε για πρώτη φορά οποιοδήποτε προϊόν της μέλισσας, ελέγχουμε μήπως ήμαστε αλλεργικοί.
2.Ενημερώνουμε το γιατρό μας ότι παίρνουμε γύρη, ή βασιλικό πολτό, ή πρόπολη, ειδικά αν έχουμε διαγνωσμένη μια συγκεκριμένη πάθηση.
3.Τα προϊόντα της μέλισσας που είναι κατάλληλα για μελισσοθεραπεία, πρέπει να είναι εντελώς ανεπεξέργαστα. 
ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΜΕΛΙ ΣΤΑ ΜΩΡΑ;•Το μέλι, παρά τις τόσες ευεργετικές ιδιότητές του για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, αν καταναλωθεί από βρέφη ηλικίας έως ενός έτους.•Και αυτό γιατί στο μέλι, υπάρχει περίπτωση να έχει αναπτυχθεί το μικρόβιο της αλλαντίασης το οποίο αν εισέλθει στο έντερο του μωρού, ενδέχεται να αναπτυχθεί και να παράγει μια τοξίνη ή δηλητήριο που οδηγεί σε μία σπάνια βρεφική νόσο, την αποκαλούμενη από το μικρόβιο αλλαντίαση, ένα είδος οξείας τροφικής δηλητηρίασης , η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο.•Το παιδί μέχρι να συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το μικρόβιο αυτό, από το χρόνο όμως και μετά ο οργανισμός του έχει ωριμάσει και οργανωθεί καλύτερα ώστε να καταπολεμήσει το μικρόβιο. 

ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ 
Το μέλι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά για την καταπολέμηση της ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέλι σκοτώνει πραγματικά το βακτήριο που προκαλεί ακμή. Το μέλι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τη φλεγμονή που συνδέεται με την ακμή και ηρεμεί την επιδερμίδα, και την τρέφει παρέχοντας υγιή λάμψη στο δέρμα.
ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ
Το μέλι είναι ένα φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά.
Μελέτη του 2001, ανακάλυψε ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολέπιση, τη φαγούρα και την απώλεια μαλλιών. Μπορεί να προστεθεί σε βελτιωτικά σαμπουάν και κρέμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου