Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μόνιμο ή νομαδικό μελισσοκομείο

Η ανάγκη για παραγωγή περισσότερου μελιού οδήγησε τους μελισσοκόμους που ασκούν την συμβατική μελισσοκομική πρακτική να ακολουθήσουν τον “δρόμο του μελιού”, με την ελπίδα ότι θα μπορούν να συλλέγουν πολύ μέλι, πολλές φορές τον χρόνο! Φυσικά σε κάθε προσδοκία ή όνειρο αντιπαραβάλλεται η σκληρή πραγματικότητα, ακόμα και αν πολλές φορές προσπαθούμε κλείνοντας τα μάτια, να την
αγνοήσουμε.Νομαδική ή στ

Ανθοφορίες
Σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα σύνολο φυτών που ανθοφορεί κάποια εποχή του χρόνου. Με βάση την ποσότητα των ανθισμένων φυτών του κάθε είδους προκύπτει ο διαχωρισμός σε κύριο ή δευτερεύον φυτό. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή που συνυπάρχουν το θρούμπι και το θυμάρι, το θρούμπι είναι το κύριο φυτό τον Μάιο και το θυμάρι το δευτερεύον (τον Μάιο ελάχιστα πρώιμα θυμάρια ανθοφορούν), ενώ ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο, το θυμάρι γίνεται το κύριο φυτό και το θρούμπι το δευτερεύον (ανθοφορούν ακόμα λίγα όψιμα φυτά).
 Η απόδοση μια περιοχής μπορεί να μετρηθεί με βάση τις εξής παραμέτρους:
  • Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται από την ποιότητα του νέκταρος και της γύρης του φυτού. Αρα πρακτικά έχουμε από τα δυο φυτά του παραδείγματος, ανάλογα με τον χρόνο συλλογής τα παρακάτω είδη μελιού:
-Μέλι από θρούμπι
-Μέλι από θυμάρι
-Μέλι από θρούμπι & θυμάρι

  • Η ποσότητα μελιού εξαρτάται από την ποσότητα νέκταρος που τα φυτά εκκρίνουν Απο τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό οτι οι ανθοφορίες  συχνά αλληλοεπικαλύπτονται και φυσικά ακολουθούν μια καμπύλη ξεκινώντας από το μηδέν, ερχετε η κορύφωση και στην συνέχεια καταλήγουμε ξανά στο μηδέν. Όσο πιο πολύ χρόνο κρατάει η ανθοφορία και όσο πιο ψηλά κορυφώνετε, τόσο καλύτερη είναι με βάση το ποσοτικό κριτήριο
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιοχές με φτωχή ανθοφορία και περιοχές με μέτρια ή πλούσια ανθοφορία και η μετάβαση σε αυτές τις περιοχές είναι τόσο εύκολη, όσο περισσότεροι δρόμοι και μέσα μεταφοράς υπάρχουν. Πάντα ο μελισσοκόμος έψαχνε την καλύτερη περιοχή, μέσα στην ακτίνα δράσης του και μόλις την έβρισκε “έστηνε” το μελισσόκηπος του.
 Γιατί μεταφέρονται τα μελίσσια
Η μεταφορά παλιότερα είχε ως στόχο την επιβίωση του μελισσιού και γινόταν από μια περιοχή που η ανθοφορία τελείωσε ή δεν ήρθε ποτέ προς μια πιθανά καλύτερη περιοχή. Με δεδομένο το βάρος των κυψελών, τα μέσα μεταφοράς (μουλάρια και  εργάτες) και το φτωχό εώς ανύπαρκτο οδικό δίκτυο το εγχείρημα γινόταν δύσκολα, μόνο το βράδυ και κόστιζε σε χρόνο και χρήμα.
Φτάνοντας στο σήμερα άλλαξαν και οι λόγοι μεταφοράς αλλά και τα μέσα, εις βάρος της μέλισσας, που αντιμετωπίζεται στην σύγχρονη μελισσοκομία ως ζώο εκτροφής για την παραγωγή φθηνού μελιού.
 Πόσο επηρεάζει τα μελίσσια η μεταφορά
Η μεταφορές γίνονται όλο τον χρόνο, σε περιοχές που συνωστίζονται χιλιάδες μελίσσια, μια πρακτική ξενόφερτη και “ανήθικη” αφού μεταλλάσσει ένα άγριο ζώο σε ένα στρεσαρισμένο ζώο εκτροφής εκτεθειμένο σκόπιμα εντός κυψέλης σε φάρμακα και κακή διατροφή. Εκτός κυψέλης η μέλισσα εκτίθεται σε ασθένειες, λεηλασίες (κυρίων λόγω τον άλλων μελισσιών), σε φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένη γύρη και νέκταρ, ακατάλληλο νερό.
 Σταθερό μελισσοκομείο – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Η δημιουργία σταθερού μελισσοκομείου προϋποθέτει την εγκατάσταση σε ενα “καλό μελισσότοπο” και υιοθέτηση της φυσικής μελισσοκομίας, δηλαδή την διαχείρηση που βασίζεται αποκλειστικά στην ικανότητα της μέλισσας να αναγνωρίζει και να προσαρμόζεται στην περιοχή της , να επικονίαση τα φυτά και να συλλέγει γύρη και μέλι. Η συλλογή του μελιού γίνεται μόνο απο το περίσσευμα και η ποσότητα εξαρτάται αποκλειστικά από την κατάσταση του σμήνους, την διάρκεια και ποσότητα νέκταρος απο τα φυτά.
Πλεονεκτήματα
  • Οι μέλισσες δεν στρεσάρονται και ρυθμίζουν την δύναμη τους (πληθυσμό) χωρίς την επέμβαση του μελισσοκόμου.
  • Μέγιστη παραγωγή απο μελίσσια που είναι τέλεια προσαρμοσμένα στην περιοχή
  • Τα φυτά επικονιάζονται σωστά και συνεχώς
  • Σταθερή & προβλέψιμη παραγωγή
  • Αποφυγή μεγάλης έκθεσης σε παθογόνα ασθένειες και λεηλασία
  • Δεν απαιτούνται μέσα μεταφοράς κυψελών και αναλώσιμα (καύσιμα)
  • Οι κυψέλες είναι σωστά και σταθερά τοποθετημένες
  • Είναι εφικτή η λήψη μέτρων προστασίας από κλοπή
Μειονεκτήματα
  • Μικρή παραγωγή
  • Περιορισμένος αριθμός σμηνών ανα μελισσοκομείο
 Συμπέρασμα
Η νομαδική (συμβατική) μελισσοκομία ώς πρακτική απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα, δεν παράγει προφανώς φυσικό μέλι και δεν είναι φιλική προς τις μέλισσες. Τίποτα δεν δίνεται χωρίς αντάλλαγμα και στην περίπτωση του μελιού η ποιότητα ανταλλάχθηκε απο την ποσότητα.
Η επιτυχημένη μελισσοκομική πρακτική βασίζετε στην διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην μέλισσα και στο περιβάλλον της. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι έχοντας μελισσοκομική γνώση και παράδοση χιλιάδων χρόνων και έναν τόπο με τεράστια ποικιλία φυτών, μπορούν να παράγουν μόνο εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου