Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα ελληνικό μέλι με διεθνή αναγνώριση



Η πρόσφατη επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Χημείο Λαμίας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry (Volume 242C, 2018, σελίδες 513-518), ανέδειξε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού του κ. Τάσου Καϊτατζή,
που παράγεται στην περιοχή της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον μελισσοκόμο κ. Τάσο Καϊτατζή, κυψέλες μελιού αφέθηκαν κλειστές για έναν ολόκληρο χρόνο, εφαρμόζοντας ορθή μελισσοκομική πρακτική κατά την οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε φυτοφάρμακα ούτε μελισσοτροφές ούτε καπνός. Επομένως το μέλι ήταν 100% φυσικό χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση. Παράλληλα στην ίδια πειραματική διάταξη χρησιμοποιήθηκαν και κυψέλες οι οποίες τρυγηθήκαν κάτω από συνθήκες ρουτίνας. 

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι ο καθυστερημένος τρύγος (ο οποίος έχει σημαντική επίδραση στη βοτανική προέλευση, την αντιμικροβιακή δράση και την ποιότητα του μελιού) οδήγησε στην παρουσία γύρης από όλες τις περιόδους άνθησης, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της αντιμικροβιακής δράσης, η οποία ήταν μεγαλύτερη σε σχέση και από το παγκοσμίου φήμης μέλι από τη Νέα Ζηλανδία Manuka. Σε ότι αφορά την ποιότητα του μελιού η μόνη παράμετρος που αυξήθηκε ήταν η HMF, λόγω έκθεσης του μελιού στις κλιματολογικές συνθήκες.




Ο Δρόμος για διεθνή αναγνώριση

Μέσα από το μεράκι ενός παραγωγού για το προϊόν του και την εμπιστοσύνη που έδειξε στους τέσσερις συνεργαζόμενους φορείς και στις επιστημονικές τους υπηρεσίες, κατάφερε να κάνει γνωστό ένα τοπικό ελληνικό προϊόν με αδιαμφισβήτητα ποσοτικά στοιχεία. Πλέον το συγκεκριμένο μέλι, έχει στη διάθεση του ένα δυνατό πλεονέκτημα ώστε να βγει στις ξένες αγορές και να διεκδικήσει επάξια μια θέση ανάμεσα σε αντίστοιχα προϊόντα, πάντα βέβαια με τις απαραίτητες στρατηγικές και προωθητικές ενέργειες.

Ευχαριστίες

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" ευχαριστεί για την συνεργασία τους κυρίους:

κ. Πασιά Ιωάννη, Υπεύθυνος ποιότητας του Γενικού Χημείου Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" και επιστημονικός υπεύθυνος της Webinarium (διοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων)

κ. Κουτελιδάκη Αντώνιο, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

κ. Κυριάκου Ιωάννη, Υπεύθυνος Ποιότητας του Εργαστηρίου «Χημείο Λαμίας»,

κ. Προεστό Χαράλαμπο, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

και φυσικά το μελισσοκόμο κ. Καϊτατζή Τάσο.



 Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου