Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Γιατί να χρησιμοποιείς ακατέργαστο μέλι?




Σύμφωνα με νέα έρευνα, αν μπορείτε να αφαιρέσετε την πρόσληψη  ζάχαρης από την διατροφή σας και να χρησιμοποιείτε ακατέργαστο μέλι, τα οφέλη για την υγεία σας μπορούν να είναι τεράστια.
Τι είναι το ακατέργαστο μέλι; Πρόκειται για ένα καθαρό, μη φιλτραρισμένο και μη παστεριωμένο γλυκαντικό που παρασκευάζεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Το μεγαλύτερο μέρος
του μελιού που καταναλώνεται σήμερα είναι το επεξεργασμένο μέλι που έχει θερμανθεί και φιλτραριστεί. Σε αντίθεση με το επεξεργασμένο μέλι, το ακατέργαστο μέλι είναι απίστευτης θρεπτικής αξίας για την υγεία. Η διατροφή με ακατέργαστο μέλι μπορεί να βοηθήσει  από τη χαμηλή ενέργεια  τα προβλήματα ύπνου και τις εποχιακές αλλεργίες, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες που περιέχουν ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Είμαι ενθουσιασμένος που σας λέω περισσότερα για ένα από τα αγαπημένα μου φυσικά γλυκαντικά όλων των εποχών μέχρι σήμερα.
8 Οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού
1. Υγιεινή διαχείριση βάρους
Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μελιού με απώλεια βάρους. Μια μελέτη του κρατικού πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην απαλλαγή των επιπλέον κιλών και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι σε σύγκριση με τη ζάχαρη, το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια
Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ διαπίστωσε ότι το ωμό μέλι μπορεί να ενεργοποιήσει ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη. Στην τυχαία ανατεθείσα μελέτη, οι ορμόνες της όρεξης και οι γλυκαιμικές αποκρίσεις μετρήθηκαν σε 14 υγιείς μη παχύσαρκες γυναίκες μετά την κατανάλωση πρωινού που περιείχε μέλι ή ζάχαρη. Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μελιού προσφέρει πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα στην παχυσαρκία.
2. Αντιμετωπίζει αλλεργίες γύρης
Το ακατέργαστο μέλι περιέχει γύρη μελισσών, η οποία είναι γνωστό ότι αποτρέπει τις μολύνσεις, παρέχει φυσική ανακούφιση αλλεργίας και ενισχύει τη συνολική ανοσία. Η ικανότητα του μελιού να αποτρέπει τις αλλεργίες βασίζεται σε μια έννοια που ονομάζεται ανοσοθεραπεία. Πως και έτσι? Οι μέλισσες στη γειτονιά σας πηγαίνουν από λουλούδια σε άνθη που συλλέγουν γύρη που σας προκαλεί να υποφέρουν, αλλά όταν καταναλώνετε τοπικό μέλι, καταναλώνετε επίσης την ίδια  τοπική γύρη. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ένας πάσχων από αλλεργία μπορεί να γίνει λιγότερο ευαίσθητος σε αυτή τη γύρη που προηγουμένως του προκαλούσε προβλήματα.
Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μελιού σε υψηλή δόση (ένα γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους μέλι καθημερινά) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργίας σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μελιού βελτίωσε συνολικά και μεμονωμένα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.  Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αλλεργική αντίδραση που προκαλεί φαγούρα, υγρά μάτια, φτάρνισμα και άλλα παρόμοια συμπτώματα.
Μερικοί άνθρωποι λένε ότι μια ημερήσια κουταλιά της σούπας μελιού μπορεί πραγματικά να δράσει κατά της αλλεργίας. Το είδος του μελιού είναι το κλειδί, αφού το παστεριωμένο μέλι δεν περιέχει γύρη. Για πιθανή εποχική ανακούφιση αλλεργίας, πρέπει να καταναλώνετε ακατέργαστο μέλι με γύρη.
3. Φυσική πηγή ενέργειας
Το ακατέργαστο μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα (80%), νερό (18%) και μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνες (2%). Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι έχει ονομαστεί "το τέλειο υγρό καύσιμο". Προσφέρει μια εύκολα απορροφούμενη παροχή ενέργειας με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας το ιδανικό για ενεργητικές πρωινές εκκινήσεις και ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση.
Μελέτες στο εργαστήριο άσκησης και αθλητικής διατροφής του Πανεπιστημίου του Μέμφις έδειξαν ότι το μέλι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές υδατανθράκων για κατανάλωση πριν την άσκηση. Επιπλέον, μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι ως αθλητικό καύσιμο, το μέλι  αποδίδει στο ίδιο επίπεδο με γλυκόζη, η οποία είναι η ζάχαρη που χρησιμοποιείται στα περισσότερα εμπορικά ενεργειακά ποτά
Όταν πρόκειται για χρήση μελιού σε αθλητικές δραστηριότητες, συνιστώ ανεπιφύλακτα το ακατέργαστο μέλι. Το ωμό μέλι συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τα καλύτερα σνακ πριν την προπόνηση και  μετά την προπόνηση.
4. Αντιοξειδωτικό
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ημερήσια δόση ακατέργαστου μελιού αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα που προκαλούν ασθένειες. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργώντας ως προληπτικό έναντι οποιουδήποτε αριθμού εξουθενωτικών ασθενειών. Το μέλι περιέχει πολυφαινόλες, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Μια μελέτη τροφοδοτούσε 25 άτομα περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι την ημέρα για 29 ημέρες εκτός από την τακτική διατροφή τους. Όταν ελήφθησαν δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή και άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μελιού και του αυξημένου επιπέδου των πολυφαινολών που καταπολεμούν την ασθένεια στο αίμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι περιέχει περιέχει τα αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή  pinocembrin, pinostrobin και chrysin. Η pinocembrin, υποστηρίζει τη δραστικότητα των ενζύμων και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πικοεμπρεβίνη προκαλεί απόπτωση πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων Εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι η chrysin μπορεί να αυξήσει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και να βελτιώσει τα αποτελέσματα του bodybuilding, αλλά η ανθρώπινη έρευνα δεν έχει βρει καμία επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης. 

5. Προωθητής ύπνου
Το ακατέργαστο μέλι προωθεί τον επανορθωτικό ύπνο με δύο τρόπους. Με την κατανάλωση του μελιού πριν από τον ύπνο, αναπληρώνει την προμήθεια γλυκογόνου του ήπατος και εμποδίζει τον εγκέφαλο να διεγείρει την αναζήτηση κρίσης για καύσιμα, που μπορεί να σας ξυπνήσει. Δεύτερον, η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού προωθεί την απελευθέρωση μελατονίνης στον εγκέφαλο δημιουργώντας μια μικρή ακίδα στα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία διεγείρει την απελευθέρωση τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη. Η μελατονίνη ενισχύει επίσης την ανοσία και βοηθά στην αποκατάσταση του ιστού κατά τις περιόδους ανάπαυσης. Ο κακός ύπνος, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση, την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την αρθρίτιδα. Δεδομένου ότι το μέλι είναι αποδεδειγμένη φυσική βοήθεια στον ύπνο, μειώνει φυσικά τον κίνδυνο όλων αυτών των προβλημάτων υγείας.
6. Θεραπεία τραυμάτων και έλκους
Οι επίδεσμοι με μέλι είναι γνωστοί για να βοηθήσουν στην επούλωση. Ο Peter Charles Molan στο Πανεπιστήμιο Waikato, Νέα Ζηλανδία, έχει βρει σε πολλές μελέτες ότι το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό με επούλωση των πληγών. Επίσης, διαπίστωσε ότι το μέλι αντιδρά με τα υγρά του σώματος για να δημιουργήσει υπεροξείδιο του υδρογόνου, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια.
Για τη θεραπεία εγκαυμάτων και τραυμάτων, το μέλι συνήθως εφαρμόζεται απευθείας στην προβληματική περιοχή ή σε ένα επίδεσμο που αλλάζει κάθε 24 έως 48 ώρες. Μερικές φορές η επίδεση παραμένει  έως και 25 ημέρες. Συνιστάται επίσης συνδυασμός μελιού και γκί και χρησιμοποιείται ως επίδεσμος για μολυσμένα τραύματα από το 1991 σε τέσσερα νοσοκομεία της Βομβάης.
Το μέλι έχει μελετηθεί για τη χρήση του στην αποτελεσματική θεραπεία διαφόρων τύπων ελκών. Το μέλι μπορεί να μειώσει το μέγεθος, τον πόνο και την οσμή προβληματικών δερματικών ελκών.
7. Βοήθεια για τον διαβήτη
Η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και να βοηθήσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Ο συνδυασμός του ακατέργαστου μελιού και της κανέλας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγιή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας όπως η ουλίτιδα και η ακμή.
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Ντουμπάι, το μέλι έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί χαμηλότερη ανύψωση των επιπέδων γλυκόζης στο πλάσμα σε διαβητικούς σε σύγκριση με δεξτρόζη και σακχαρόζη. Κάποιοι υποδηλώνουν ότι η δύναμη της κανέλας που ενισχύει την ινσουλίνη μπορεί να εξουδετερώσει αυτή την αύξηση γλυκόζης στο μέλι, πράγμα που θα κάνει το μείγμα σας με μέλι και κανέλα ένα συνδυασμό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφίμων Το ακατέργαστο μέλι αυξάνει την ινσουλίνη και μειώνει την υπεργλυκαιμία. Δοκιμάστε να καταναλώνετε λίγο κάθε φορά και να δείτε πώς το σάκχαρο του αίματος αντιδρά σε αυτό και προσθέστε τόσο το μέλι και την κανέλα στο διαβητικό σας σχέδιο διατροφής.
8. Φυσικό σιρόπι βήχα
Το ακατέργαστο μέλι έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα σε σύγκριση με εμπορικά σιρόπια για το βήχα. Η αύξηση των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι μια μεμονωμένη δόση μελιού μπορεί να μειώσει την έκκριση βλέννας και τον βήχα. Σε μια μελέτη, το μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τη διφαινυδραμίνη και τη δεξτρομεθορφάνη, τα κοινά συστατικά που βρέθηκαν στα  φάρμακα κατά του βήχα. Για έναν βήχα, ένα μισό κουταλάκι του γλυκού σε δύο κουταλάκια του γλυκού μελιού κατά την κατάκλιση είναι μια μελετημένη και συνιστώμενη δοσολογία για όσους είναι άνω της ηλικίας ενός χρόνων.
Πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε το ακατέργαστο μέλι
Εξετάζοντας την κατανάλωση μελιού, το 50% του πληθυσμού αγοράζει  μέλι, το 35% δεν τρώει ποτέ μέλι και το υπόλοιπο 15% καταναλώνει μέλι σε προϊόντα με μέλι, όπως το παστέλι.
Ποτέ μην μαγειρεύετε με το ακατέργαστο μέλι γιατί  θα καταστρέψει τις καλές του ιδιότητες. Επίσης, μην το αποθηκεύετε κοντά σε πηγή θερμότητας. Εάν απολαμβάνετε το μέλι στο τσάι ή τον καφέ σας, περιμένετε μέχρι το ποτό να είναι αρκετά χλιαρό για να πιείτε άνετα και στη συνέχεια να προσθέσετε μέλι για γεύση.
Βάλτε το πάνω σε δημητριακά για πρωινό, ή στο γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε smoothies και σάλτσες σαλάτας. Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε  συνταγές που δεν απαιτούν θερμότητα. Για κάθε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε μια συνταγή (που δεν απαιτεί θέρμανση), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνήθως δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι αντ’ 'αυτού.
Πηγή: draxe.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου