Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Υπάρχουν συγκλονιστικές διαφορές μεταξύ ακατέργαστου μελιού και μεταποιημένου μελιού







Υπάρχουν πάνω από 30 εμπορικοί παραγωγοί μελιού που στο προϊόν τους δεν υπάρχουν  ίχνη γύρης και δεν έχουν ευεργετικές βιταμίνες και ένζυμα και  πλήθος άλλων φυσικών συστατικών που αφαιρούνται λόγω παστερίωσης και επεξεργασίας. Το πιο «χρυσό μέλι» που βλέπετε στο τοπικό σας παντοπωλείο είναι νεκρό και μακριά από τα γεμάτα οφέλη συστατικά που περιέχει το ακατέργαστο μη παστεριωμένο μέλι. Το επεξεργασμένο μέλι δεν είναι  μέλι και αν επιθυμείτε τα οφέλη του μελιού για την υγεία σας, πρέπει να επιμείνετε στην πραγματική ουσία.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι κάθε προϊόν που έχει φιλτραριστεί υπερβολικά και δεν περιέχει πλέον γύρη δεν είναι μέλι. Ωστόσο, ο FDA δεν ελέγχει το μέλι που πωλείται στις ΗΠΑ για να διαπιστώσει αν περιέχει γύρη.
Το φιλτράρισμα Ultra είναι μια διαδικασία υψηλής
τεχνολογίας, όπου το μέλι θερμαίνεται, μερικές φορές  και στη συνέχεια ωθείται με υψηλή πίεση μέσω εξαιρετικά μικρών φίλτρων για την απομάκρυνση της γύρης, που είναι ο μόνος αλάνθαστος τρόπος που αναγνωρίζει την πηγή του μελιού. Πρόκειται για μια  τεχνική που τελειοποιήθηκε  από τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν παραποιήσει παρανόμως  τόνους  μελιού (και μερικοί από αυτούς περιέχουν παράνομα αντιβιοτικά) που έχουν κατακλύσει την αγορά των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.
Η Υπηρεσία Τροφίμων  αποφάσισαν να δοκιμάσουν το μέλι που πωλήθηκε σε διάφορα
καταστήματα μετά από  έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα παντοπωλεία των ΗΠΑ πλημμυρίστηκαν
με ινδικό μέλι που απαγορεύθηκε στην Ευρώπη ως μη ασφαλής λόγω μόλυνσης από αντιβιοτικά,
βαρέα μέταλλα και την παντελή έλλειψη γύρης η οποία εμπόδιζε τον εντοπισμό της προέλευσης.
Αγόρασαν περισσότερα από 60 βάζα, κανάτες και πλαστικές αρκούδες μελιού σε 10 κράτη και την περιφέρεια της Κολούμπια.
Τα περιεχόμενα αναλύθηκαν για τη γύρη από τον Vaughn Bryant, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Texas A & M και έναν από τους αρχαιότερους  ερευνητές γύρης στο μέλι.
Ο Bryant, ο οποίος είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Palynology, διαπίστωσε ότι το 76% ή και περισσότερο  των δοχείων μελιού  που παρείχαν τα καταστήματα είχαν απομακρύνει τη γύρη  μερικά καταστήματα που πουλούσαν το συγκεκριμένο μέλι είναι  Walgreens, Costco, Walmart, Sam’s Club, TOP Food, Safeway, Giant Eagle, QFC, Kroger, Metro Market, Harris Teeter, A&P, Stop&Shop and King Soopers.






Γιατί να αφαιρείται η γύρη;
Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία του κοινού δεν μπορεί να αποκτήσει όλα τα οφέλη που υπάρχουν στο ακατέργαστο μέλι. Η απομάκρυνση όλων των γυρών από το μέλι «δεν έχει νόημα» και είναι εντελώς αντίθετη με την εμπορία του προϊόντος με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, δήλωσε ο Mark Jensen, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Παραγωγών Μελιού. Δεν γνωρίζω κανέναν παραγωγό των ΗΠΑ που θα ήθελε να το κάνει αυτό. Η εξάλειψη όλων των γυρών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υπερ. φιλτράρισμα και αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κοστίσει χρήματα και να μειώσει την ποιότητα του μελιού  δήλωσε ο Jensen.
"Κατά την κρίση μου, είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε ότι κάθε εξαιρετικά φιλτραρισμένο μέλι στα ράφια των καταστημάτων είναι κινέζικο μέλι και είναι ακόμη πιο ασφαλές να υποθέσουμε ότι εισήλθε στη χώρα χωρίς έλεγχο και κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου", πρόσθεσε.
Τι είναι λάθος με το κινεζικό μέλι;
Κινέζικο μέλι έχει καιρό να είχε μια κακή φήμη στις ΗΠΑ, όπου από το 2001 η  Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε αυστηρούς δασμούς ή φόρους εισαγωγής για να σταματήσουν οι Κινέζοι να πλημμυρίσουν την αγορά με  φτηνό μέλι Για να αποφευχθούν οι δασμοί , οι Κινέζοι άρχισαν γρήγορα τη μεταφόρτωση του μελιού σε άλλες χώρες δείξουν μια πανομοιότυπη αλλά χωρίς δασμούς χώρα καταγωγής για το μέλι.
Οι περισσότεροι αγοραστές μελιού των ΗΠΑ γνώριζαν για τις κινεζικές ενέργειες λόγω της ξαφνικής διαθεσιμότητας μελιού χαμηλότερου κόστους.
Το FDA - είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος είτε πόρων – δεν έκανε μεγάλη προσπάθεια για να επιθεωρήσει το εισαγόμενο μέλι.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ακατέργαστο και παστεριωμένο μέλι και παστεριωμένο μέλι σε μεταποιημένο;
Η επεξεργασία του μελιού συχνά αφαιρεί πολλά από τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο ακατέργαστο μέλι, όπως υπάρχει στην κυψέλη. Το ακατέργαστο μέλι, για παράδειγμα, περιέχει μικρές ποσότητες από τις ίδιες ρητίνες που υπάρχουν στην πρόπολη. Η πρόπολη, που μερικές φορές ονομάζεται "κόλλα μέλισσας", είναι στην πραγματικότητα ένα πολύπλοκο μίγμα ρητινών και άλλων ουσιών που οι μέλισσες χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν την κυψέλη και να την καταστήσουν ασφαλείς από βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς. Οι μέλισσες φτιάχνουν την πρόπολη συνδυάζοντας φυτικές ρητίνες με τις δικές τους εκκρίσεις. Ωστόσο, ουσίες όπως η ο πίσσα  που ασφαλτοστρώνουν τους δρόμους έχει βρεθεί στην πρόπολη.
Μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν μερικές φορές ειδικές σίτες  γύρω από το εσωτερικό των κουτιών κυψέλης για να παγιδεύουν πρόπολη, αφού οι μέλισσες θα βάλουν αυτή την ουσία γύρω από την κηρήθρα με αυτές τις αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιασικές ρητίνες. Οι ρητίνες που βρίσκονται στην πρόπολη αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των φυτοθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στην πρόπολη και το μέλι. ωστόσο. αλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν σε μέλι και στην πρόπολη έχουν αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν καφεϊκό μεθύλο- καφεϊκού οξέος, καφεϊκό φαινυλαιθύλιο και φαινυλαιθυλοδιμεθυλοκαφεϊκό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι ουσίες εμποδίζουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ζώα με διακοπή της δραστηριότητας δύο ενζύμων, της φωσφολιπινοσιτόλης-ειδικής φωσφολιπάσης C και της λιποξυγενάσης. Όταν το ακατέργαστο μέλι επεξεργάζεται και θερμαίνεται εκτενώς, τα οφέλη από αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά εξαλείφονται σε μεγάλο βαθμό. Οι Υπεύθυνοι του Πρώτου Διεθνούς Συμποσίου για το Μέλι και την Ανθρώπινη Υγεία παρουσίασαν μια σειρά ερευνητικών εργασιών. Η έρευνα εφαρμόστηκε σε ακατέργαστο μη παστεριωμένο μέλι και τα ευρήματα περιλάμβαναν:
 • Φιλικά βακτήρια  Διαφορετικές ποικιλίες μελιού έχουν μεγάλη ποσότητα φιλικών βακτηριδίων (6 είδη γαλακτοβακίλλων και 4 ειδών βιφιδόβακτων), γεγονός που μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις "μυστηριώδεις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού ».
• Οι γαλακτοβακίλλοι, που παρέχουν προστατευτικά και ωφέλιμα οφέλη τόσο για τις μέλισσες όσο και για τους ανθρώπους, δεν βρέθηκαν στο  στομάχι των μελισσών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών κατά τις οποίες οι υπό εξέταση μέλισσες τράφηκαν με σακχαρόζη, υποδεικνύοντας ότι ορισμένες πρακτικές μπορεί να έχει επικίνδυνες και ανεπιθύμητες συνέπειες για τις μέλισσες.
• Έλεγχος σακχάρου στο αίμα - Το μέλι μπορεί να προάγει τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα Η σωστή τροφοδότηση του ήπατος είναι κεντρικής σημασίας για το βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και της άσκησης. Το μέλι είναι η ιδανικό καύσιμο για το ήπαρ διότι περιέχει  1: 1 αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη. Φρουκτόζη «ξεκλειδώνει» το ένζυμο από τον πυρήνα του κυττάρου ήπατος που είναι αναγκαία για την ενσωμάτωση της γλυκόζης σε γλυκογόνο (η μορφή στην οποία η ζάχαρη είναι αποθηκευμένη στα κύτταρα του ήπατος και των μυών). Η επαρκής αποθήκη γλυκογόνου στο ήπαρ είναι απαραίτητη για την τροφοδότηση του εγκεφάλου με καύσιμο όταν κοιμόμαστε και κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης άσκησης. Όταν αποθήκες γλυκογόνου είναι ανεπαρκείς, ο εγκέφαλος προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών του στρες - αδρεναλίνη και κορτιζόλη - προκειμένου να μετατραπούν οι μυϊκές πρωτεΐνες σε γλυκόζη. Η σωστή τροφοδοσία του ήπατος είναι σημαντική για τον βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και της άσκησης. Το μέλι είναι το ιδανικό καύσιμο του ήπατος, επειδή περιέχει σχεδόν 1: 1 αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη. Η φρουκτόζη "ξεκλειδώνει" το ένζυμο από τον πυρήνα του κυττάρου του ήπατος που είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση της γλυκόζης στο γλυκογόνο (η μορφή στην οποία αποθηκεύεται η ζάχαρη στο ήπαρ και τα μυϊκά κύτταρα).. Το επαναλαμβανόμενο μεταβολικό στρες από την κορτιζόλη που παράγεται όταν είναι διαθέσιμα, λιγότερα από τα βέλτιστα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε εξασθενημένο μεταβολισμό γλυκόζης, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία
 • Πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μελιού βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά. Η ανοχή του οργανισμού στο μέλι είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή της σακχαρόζης ή της γλυκόζης μόνο. Τα άτομα με μεγαλύτερη δυσανεξία στη γλυκόζη (π.χ. αυτά με ήπιο διαβήτη και διαβήτη τύπου 1) έδειξαν σημαντικά καλύτερη ανοχή στο μέλι από τη σακχαρόζη. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του μελιού, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, συχνά με μεγαλύτερο παράγοντα από ότι μπορεί να εξηγηθεί από την πραγματική τους ποσότητα, μπορεί να είναι ευεργετικά για τους διαβητικούς και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας (η λειτουργία των κυττάρων που κάνουν • Διαχείριση σωματικού βάρους - Σε μια διετή μελέτη σε ζώα που συγκρίνει τις επιδράσεις της σακχαρόζης, του μελιού και της δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), οι αρουραίοι στη διατροφή με βάση το μέλι (15-20% υψηλότερα από τα ποντίκια που τρέφονται με ζάχαρη ή δίαιτες σακχαρόζης), βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (HA1c) και μειωμένη οξειδωτική βλάβη. • Κατασταλτικό για το βήχα - Το μέλι έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βήχα για παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών από ό, τι η δεξτρομεθορφάνη
 • Ενισχύει την ανοσία - Το μέλι αυξάνει την ανοσία. Έρευνα που διεξήχθη σε πολλά νοσοκομεία στο Ισραήλ έδειξε ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης οξείας εμπύρετης ουδετεροπενίας (όταν ο υψηλός πυρετός μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων) στο 64% των ασθενών. Το μέλι μείωσε επίσης την ανάγκη παράγοντα διέγερσης αποικίας (ένωση που παράγεται στα κύτταρα που φέρουν τα αιμοφόρα αγγεία που διεγείρουν το μυελό των οστών για την παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων) στο 60% των ασθενών με οξεία εμπύρετη ουδετεροπενία. αυξημένο αριθμό ουδετερόφιλων (άλλος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων), μειωμένη θρομβοκυτταροπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) και σταθεροποιημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε> 11 gm / dl (λίγο χαμηλότερα αλλά πολύ καλύτερα από την πλήρη εμφάνιση αναιμίας)
• 32% που εμπλέκονται στην παραπάνω έρευνα ανοσίας ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής
 • Επούλωση τραυμάτων - Έχουν προταθεί αρκετοί μηχανισμοί για τα οφέλη επούλωσης των πληγών που παρατηρούνται όταν το μη επεξεργασμένο μέλι εφαρμόζεται τοπικά. Επειδή το μέλι αποτελείται κυρίως από γλυκόζη και φρουκτόζη, δύο σάκχαρα που προσελκύουν έντονα το νερό, το μέλι απορροφά το νερό στο τραύμα, το στεγνώνει έτσι ώστε η ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων να παρεμποδίζεται (αυτοί οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον). Δεύτερον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση γλυκόζης το οποίο, όταν συνδυάζεται με νερό, παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα ήπιο αντισηπτικό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι Manuka μειώνει το επιφανειακό pH των τραυμάτων (έτσι τα μικρόβια δεν μπορούν να επιβιώσουν) και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των βακτηριδίων. Ενώ το μέλι περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, το εμπορικό μέλι συνήθως παστεριώνεται και υφίσταται επεξεργασία, πράγμα που μειώνει τις ωφέλιμες ιδιότητές του. Το μέλι Manuka είναι ιδιαίτερο επειδή παράγει μια διαφορετική ουσία που ονομάζεται methylglyoxal, η οποία έχει μοναδική αντιβακτηριακή δράση.
• Αντιβακτηριακό - Ένα αντιοξειδωτικό που δεν υπάρχει στο παστεριωμένο μέλι είναι η πινοσεμπρίνη, η οποία είναι μοναδική για το μέλι και σήμερα μελετάται για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Μια εργαστηριακή μελέτη των μη παστεριωμένων δειγμάτων μελιού έδειξε ότι η πλειοψηφία είχε αντιβακτηριακή δράση κατά του Staphylococcus aureus, ένα κοινό βακτήριο που βρέθηκε εύκολα στο περιβάλλον μας και μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, ειδικά σε ανοικτές πληγές. Άλλες αναφορές δείχνουν ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στην αναστολή των Escherichia coli και Candida albicans. Τα πιο σκούρα μέλια, ειδικά το μέλι από τα λουλούδια του φαγόπυρου, του φασκόμηλου, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από άλλα μέλια και το ακατέργαστο μέλι περιέχει την ευρύτερη ποικιλία ουσιών που υποστηρίζουν την υγεία.
• Η πρόληψη των ελεύθερων ριζών - Η καθημερινή κατανάλωση ακατέργαστου μελιού αυξάνει τα επίπεδα των προστατευτικών αντιοξειδωτικών ενώσεων στον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη 227η συνάντηση της American Chemical Society στο Anaheim, CA στις 28 Μαρτίου 2004. Ο βιοχημικός Heidrun Gross και συνεργάτες του Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντέιβις έδωσε σε 25 συμμετέχοντες σε μελέτη, περίπου τέσσερις κουταλιές μέλι φαγοπυρου ημερησίως για 29 ημέρες μαζί με τις συνήθεις διατροφές τους και έπαιρναν δείγματα αίματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μετά την κατανάλωση μελιού Μια άμεση σχέση βρέθηκε μεταξύ της κατανάλωσης μελιού των ατόμων και το επίπεδο των πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών στο αίμα τους.
 • Βοηθά στην υψηλή χοληστερόλη - Σε μια σειρά πειραμάτων που περιλαμβάνουν υγιή άτομα και άτομα με υψηλό επίπεδο χοληστερόλης ή διαβήτη τύπου 2, το μέλι αποδείχθηκε το πιο υγιεινό γλυκαντικό. Σε υγιή άτομα, ενώ η ζάχαρη και το τεχνητό μέλι είχαν αρνητικές ή πολύ μικρές ευεργετικές επιδράσεις, το φυσικό μέλι μείωσε την ολική χοληστερόλη 7%, τα τριγλυκερίδια 2%, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη 7%, την ομοκυστεΐνη 6% και το σάκχαρο του αίματος 6% καλή) χοληστερόλη 2%. (Όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η ομοκυστεΐνη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις). Σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, το τεχνητό μέλι αύξησε την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ το φυσικό μέλι μείωσε την ολική χοληστερόλη 8%, την LDL χοληστερόλη 11% αντιδραστική πρωτεΐνη 75%. Και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το φυσικό μέλι προκάλεσε σημαντικά χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από ότι είτε η δεξτρόζη είτε η σακχαρόζη (εξευγενισμένα σάκχαρα). Έτσι, απολαύστε λίγο μέλι στον καφέ σας στο γιαούρτι η στο τσάι σας.
Πώς μπορείτε να πείτε τη διαφορά ανάμεσα στο καθαρό μέλι και στο τεχνητό μέλι;
Τα  διαλύματα σακχάρου και τα σιρόπια γλυκόζης ή το σιρόπι καλαμποκιού χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή ψεύτικου μελιού, την ανάμειξή του ή την πλήρη αντικατάστασή του.
Μια άλλη μέθοδος για την νόθευση του μελιού είναι η διατροφή μελισσών με προϊόντα ζάχαρης.
Η «αθώα» μέθοδος παραποίησης  του μελιού είναι η προσθήκη νερού (μέλια που περιέχουν περισσότερο από 25% νερό, θεωρείται ότι είναι πλαστά)
Σε όλο τον κόσμο, η παραποίηση του μελιού είναι διαδεδομένη - όπως και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Το τεχνητό μέλι είναι ένα τρόφιμο με πολλά μειονεκτήματα,  που αντιπροσωπεύουν ένα διάλυμα ιμβερτοποιήμενης  ζάχαρης,  η οποία προέρχεται από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία συχνά έχει και άλλα συστατικά που προστίθενται, γενικά συνοψισμένα ως: σιρόπι γλυκόζης, χρωστικές, γεύσεις και ενισχυτικά γεύσης. Μια τέτοια συνθετική προετοιμασία μπορεί να επιτευχθεί σε οικιακές συνθήκες, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι υγιής. Το τεχνητό μέλι περιέχει ένα φυσικό μείγμα στοιχείων με συγκέντρωση γλυκόζης και φρουκτόζης, τα οποία έχουν διαχωριστεί από τον προηγούμενο συνδυασμό, από τη σακχαρόζη (ζάχαρη).
Η ιμβερτοποιήμενη ζάχαρη, που ονομάζεται επίσης τεχνητό μέλι, είναι ένα σιρόπι, διαλυτό στο νερό, με γλυκιά γεύση, που προκύπτει από την υδρόλυση της σακχαρόζης. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως γλυκαντικό, προσελκύοντας κριτική από πολλούς διατροφολόγους και γιατρούς.

Sources:
Tests Show Most Store Honey Isn’t Honey
http://www.foodsafetynews.com/2011/11/tests-show-most-store-honey-isnt-honey/#.UvTtu4VBpMg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου